Enkla köket 2008:02 24 mars 2008
© Maja-Lisa Perby

Avsmaka vårens gröna blad


Ett bra sätt att bekanta sig med vårens gröna blad från trädgård och natur är att lägga dem på frukostsmörgåsen. Ljust bröd eller mustigt mörkt, man tar det man tycker om, lägger på kvarg eller ost eller skivat hårdkokt ägg.
Känner du den lilla valerianellan? – den finns vild (vårklynne heter den i floran), den finns i odlade varianter under så många namn (fältsallat är ett av dem, mâche är ett annat). Smakmässigt tar den inte så stort utrymme, den är bra att bottna med.
Lägg sen på några av de gröna blad som du har samlat i trädgården eller på promenaden. För varje tugga blir det till en avsmakning, så god och intressant som någon: Där var trädgårdssyran – med bara aningen av en frisk syrlighet när man smakar inre blad så här ett och ett. Där kom sommargyllen – man känner igen den på konsistensen, spröd och fin, och frågan är om man ens kan kalla den pikant (en vecka senare säger man sig: "jo, det ligger en hel del i att sommargyllen jämförs med krasse). Och på smörgåsen blir det tydligt: löktraven smakar lök, som gräslök ungefär och ändå på sitt eget sätt; annars kommer den så lätt bort. Ännu en tugga, där var pimpinell – lika överraskande varje gång, för den smakar gurka, rentav intensivt av gurka, och man tog ju bara ett litet litet blad på smörgåsen.
Känner du haverroten, vild ängshaverrot eller odlad haverrot – har du smakat den om våren? Den är något att hålla i handen och knapra på till smörgåsen, lite så som man kan mumsa på ett äpple. Haverrot växer på höjden med spretiga blad. Den behöver hanteras på sitt alldeles särskilda sätt. Betrakta den som en purjo, det ger angreppssättet: skala av ett yttre skikt, gör det frikostigt för de bladen är sega; där innanför finns en smal avlång kärna, spröd och med mild angenäm smak.
Ett annat trivsamt sätt att avsmaka vårens gröna blad är tillsammans med pastan på kvällen; den som vill kan i stället koka ris av någon sort med god egensmak. Om man är flera vid bordet kan det bli till ett litet avsmakningsnöje och delad matglädje. Var och en har sin tallrik pasta, droppar över olivolja eller låter en smörklick smälta i pastan; man ser till att det finns hackad gräslök för den som vill och citronklyftor till hands på bordet, var och en lägger på några vårliga gröna blad, smakar av dem mot pastan – jämför, kommenterar …

----------------


2008:01 En handfull gröna blad om våren

© Maja-Lisa Perby
Copyright enligt lagen om upphovsrätt