Enkla köket 2010:05 5 feb 2010
© Maja-Lisa Perby

Fräsiga rotsaker i sallad


Så länge rotsakerna är fina är den fräsiga salladen fin. Det är en fräsch och knaprig sallad, den står nära rårivna rotsaker, samtidigt långt ifrån. Namnet anspelar på att man fräser rotsakerna en kort stund i matfett. Det är ett litet moment som gör skillnaden.
Ta vilken rotsak som helst. Knaprigheten är där men är av annat slag än hos råriven rotsak. Ta morot eller kålrot. Smaken är rundare, fylligare, har en egen nyans. Kålrot är en särskilt angenäm bekantskap i denna form. Ta de aromatiska rotsakerna selleri, persiljerot, palsternacka, de får en nötaktig friskhet i smaken. Lite utprovning bara av hur länge rotsakerna behöver fräsa, så hittar man balansen.
Den fräsiga salladen är en tillgång särskilt i vintertid. Den passar bra samman med snart sagt varje måltid. Servera den gärna som ”från salladsbordet” på egen liten tallrik – det är en uppmärksamhet den förtjänar.

----------------


Fräsig rotsakssallad, grundrecept


Rotsaker som passar i fräsig sallad: morot, kålrot, aromatiska rotsaker, dvs selleri, persiljerot, palsternacka.
Säsong: Så länge rotsakerna har god smakkvalitet.

Om salladen. Görs på rivna rotsaker, namnet kommer av att man fräser rotsakerna en kort stund i matfett. Detta lilla extra steg gör mycket för smaken – förvandlar rotsakerna från råkost till sallad. De blir också vänligare mot magen.

Exempel på kombinationer. Enbart morot. Enbart kålrot. Morot med ett (mindre) inslag av selleri eller persiljerot eller palsternacka.

Om salladsdressingen. För att den fina smak som rotsakerna får i sig själva ska framträda behöver man vara varsam med ytterligare smaker. Gör en dressing på t ex olivolja och lite vinäger (t ex mild vitvinsvinäger tillsammans med äppelcidervinäger) och/eller citron. När det är säsong för kryddgrönt kan man ta lite fint hackad persilja eller grön lök.

Lämplig gryta. Järngryta eller gryta med teflonbeläggning eller motsvarande. Det går att laga salladen på nästan hur små mängder rotsaker som helst. Lagar man lite större mängd är det viktigt att ha en panna med stor bottenyta. (Om det blir för tjockt med rivna rotsaker får smaken en dragning åt kokt rotsak).

Laga salladen.
Riv rotsaken/rotsakerna grovt (storlek som när man grovriver på handrivjärn är bra).
Värm upp lite smör och/eller olivolja i en panna.
Lägg i allt det rivna på en gång, justera (öka) värmen så att de fräser lätt. Fräs några minuter under omrörning. Tillsätt aningen vatten (bara så litet att det ångar bort) och fräs ytterligare några minuter.
Lyft av pannan från värmen, lägg på locket och låt fräset stå och dra kanske fem minuter.
För över fräset i en salladsskål. Slå över olivolja och vinäger/citron medan rotsakerna ännu är varma, salta och peppra. Tillsätt eventuellt lite färskt kryddgrönt.
Salladen kan serveras direkt men mår bra av att få dra en stund.

Den färdiga salladen kan sparas någon dag i kylskåp, smaken är fin också nästa dag.

© Maja-Lisa Perby
Copyright enligt lagen om upphovsrätt