Enkla köket 2010:07 feb och mars 2010
© Maja-Lisa Perby

Fyllig fil, krämig och god, är en tillgång i köket


Mild och rund i smaken blir den fylliga filen, så lätt att ordna själv genom att man låter naturell filmjölk rinna av i ett kaffefilter till önskad konsistens. Fyllig fil är ett utmärkt komplement till yoghurt av medelhavstyp och till kvarg, och fastän den smakar gräddigt och gott är den magrare än gängse fylliga slag av yoghurt som man köper färdig.
Redan när den fått rinna av en knapp timme blir filen betydligt fylligare, och passar då utmärkt t ex som ”smetana” i en mustig borsjtj eller som lätt syrlig sås till en sallad eller maträtt. Låter man filen stå och rinna av över natten blir den riktigt krämig, på gränsen till färskost, mild och len i smaken. Sådan fyllig fil blir, tillsammans med frukt eller bär, en vänlig och lite festlig frukost. Den är lika användbar till middagen, passar fint samman både med grönsaker och med kött och fisk.

Göra fyllig fil
Genom att göra sin egen fylliga fil, och växla mellan olika slag av fil och yoghurt, är det lätt att få en naturlig variation i smaken. Utgångspunkten är naturell filmjölk eller yoghurt med fetthalt på 3 à 4 %. Låt den rinna av i ett kaffefilter över en lämplig tillbringare; för att få god hållbarhet låter man avrinningen ske i kylskåpet.
Några timmars avrinning ger fyllig fil med konsistens ungefär som medelhavsyoghurt. Fil som får rinna av över dagen eller natten får en konsistens som påminner om kvarg.
Genomgående blir den fylliga filen mindre syrlig än den fil/yoghurt som man utgår ifrån – och mindre syrlig ju mer man låter den rinna av; syrligheten finns i vasslan.
Den vassla man får på köpet är en tillgång för den som bakar matbröd själv. Vasslan är också bra för att ge syrlighet åt en soppa som borsjtj.
Om man utgår från 3% standardfil och låter den rinna av till hälften (vilket ger en krämig fil, nära färskost) blir fetthalten hos den fylliga filen 6 %. Yoghurt av medelhavstyp har som regel en fetthalt på 10%.

Använda fyllig fil
Genom att göra sin egen fylliga fil får man fler nyanseringar att spela med i det enkla köket. Sådan fil är en tillgång i vardagen – till frukost, till smörgås, till sallad och lagad mat, till förrätt och efterrätt. Den passar samman med både det milda och det mera smakrika. Man kommer långt med att använda den precis som den är.
Frukost. Väl avrunnen fyllig fil påminner mycket om den krämiga hemlagade kvarg som man kan få till frukost på många håll i Tyskland. Passar bra tillsammans med något slag av frukt eller bär.
Smörgås. Väl avrunnen fyllig fil kan användas på samma sätt som kvarg på osötat mörkt bröd. Kan kombineras med kryddgrönt, med gröna blad, med syrligt äpple, beroende på säsong.
Sallad. Vinägretten blir lite rundare i smaken med aningen fyllig fil. När man gör en sallad med exempelvis goda gryn och grönsaker eller med baljväxter passar det ofta bra att servera den med en klick fyllig fil (såsigare eller mera avrunnen efter vad man vill och har).
Grönsaksrätt. En klick fyllig fil – konsistens mera som sås eller mera mot färskost – passar bra samman med många grönsaksrätter. Ofta blir det bra att dessutom ha med någon bit fetaost på tallriken.
Efterrätt. Väl avrunnen fyllig fil med sin milda smak passar bra till enkel efterrätt på äppelklyftor som fått mjukna en stund i panna eller i ugnen. Pudra eventuellt äppelklyftorna med lite kanel eller vanilj. En variation är att smaksätta den fylliga filen med t ex vanilj och rivet citronskal.

----------------


Några grönsaksrätter som passar bra att servera med fyllig fil:
2010:06 God vitkål blir enkelt till grönsaksrätt
2009:17 Smaksätt varsamt, så kommer rödkålens goda smak till sin rätt
2010:02 Kålrot – grönsak värd att förvalta
2009:04 Kål, kålrot och morot – samspelar fint i bräserad rätt
2009:01 Blötlägga bönor över en dag och en natt – hela hemligheten för att få dem lättsmälta!

Om sallad på olika slags gryn:
2010:01 Goda gryn – ta vara på sädsmaken

Om borsjtj:
2009:03 Hemlagad soffritto ger soppa som är alltigenom äkta vara

Om kvarg:
2009:10
Där kvarg har en hedersplats på matbordet

Om fyllig yoghurt:
The Minimalist - The Trick to Making Yogurt Cheese Is a Dish Towel - NYTimes.com

© Maja-Lisa Perby
Copyright enligt lagen om upphovsrätt