Enkla köket 2012:03 19 apr 2012
© Maja-Lisa Perby

Maskros kan vara en välsignelse – i köket


Man står i sitt kök i vårens tid och lagar mat. I förråden finns kål och rotsaker från i fjor och stapelvaror som gryn och torkade baljväxter. Till hands har man spirande grönt från egen täppa eller goda vänners trädgård, säg nässlor eller maskros och gräslök.
Med sådana förutsättningar kan man laga vardaglig enkel mat så att den får fräscht behag.
Och någon gång, alldeles oväntat, blir det den där lyckliga kombinationen, den som man inte alls kan räkna ut, den som bara blir. Linser som får sällskap av maskros är en sådan kombination.
Ta linser, den vanliga påsen med bruna eller gröna linser från vanliga butiken. Se vad maskros, detta olycksaliga ogräs som trädgårdsägaren om våren önskar all världens väg, kan åstadkomma! Maskrosen får linserna att smaka som aldrig förr – som vore de sådana linser som växt i bästa jorden, ett år då vädret varit särskilt gynnsamt, på en plats där man vårdar sig om sin utvalda lokalsort.
Enkelt och rättfram är receptet, det tar inte heller lång tid.

Linser med maskros

Maskrosen ska ha växt till sig en del, men ännu inte börjat skjuta upp knoppar på blomstängel. Det kan behövas några försök innan man hittat rätta punkten – tar man för lite maskrosblad får man inte fram den fina smaken, tar man för mycket kan det beska i maskrosen slå igenom.
Per person:
färdigkokta bruna/gröna linser efter aptit
en halv till en ”bukett” blad från en maskros
en liten knippa grön lök (vild backlök om man har, annars gräslök)
någon vitlöksklyfta
Tillagning:
Ansa maskrosen väl, ta bort fula blad, skölj bladen grundligt.
Koka upp lite vatten i en gryta, lägg i maskrosbladen (behöver inte delas) och den gröna löken (som hel knippa).
Låt koka några minuter, maka den gröna löken mot kanten av grytan, lägg i linserna, droppa över olivolja.
Låt koka samman kanske en kvart, späd med lite hett vatten om det ser ut att koka torrt, salta och peppra, lägg i vitlöksklyftan och låt dra några minuter.
Ta bort den gröna löken och vitlöken före serveringen.

Linser tillagade på detta sätt passar närhelst man vill ha goda linser. Vardagligt och enkelt är att använda dem till salladen om kvällen med exempelvis pasta, några kokta eller bräserade grönsaker (som morot och kålrot), någon handfull späda blad (som trädgårdssyra eller ängssyra), hackad gräslök, vinägrett, fårost.

----------------


Gula ärter med maskros, lagade på samma sätt som linserna, blir också utmärkta. (Förmodligen går det likaså bra med torkade gröna ärter eller gråärter.) Sådana vårliga ärter kan man servera med exempelvis kokt potatis och vitkål som man bräserat tillsammans med lite nässlor och grön lök.

Andra baljväxter med maskros? Jag har provat att använda receptet till naturella bruna bönor – men de är bättre som de är.

Mer om maskrosens hemlighet:
2009:08 Maskrosen frodig och stor – än är det härlig maskrostid!

© Maja-Lisa Perby
Copyright enligt lagen om upphovsrätt