Enkla köket 2013:01 14 feb 2013
© Maja-Lisa Perby

Jordärtskocka ger smak åt gröna ärter


Tar man med en jordärtskocka eller två när man lagar till gröna ärter tar man enkelt steget från grönsak till grönsaksrätt. Dessa båda grönsaker utgör en lycklig kombination. Jordärtskockan med sin aromatiska, nästan lite kryddiga smak gör ärterna mera smakrika, men det finns ytterligare en hemlighet bakom att just dessa båda grönsaker passar så bra samman. Båda grönsakerna är söta, men deras sötma kommer från olika slag av sockerarter (glukos, fruktos och sackaros hos ärter, inulin hos jordärtskocka). När man kombinerar dem får sötman som en annan och angenämare balans och ton.

Gröna ärter med jordärtskocka
Välj djupfrysta gröna ärter med lite omsorg; ekologiska gröna ärter har ofta bättre smak än standardsorten av gröna ärter.
Mycket ärter och lite jordärtskocka är balansen i denna rätt.
Gången vid tillagningen:
Skala en eller ett par jordärtskockor, skär dem i ca 1/2-cm tjocka skivor.
Koka upp lite vatten i en låg och vid panna, lägg i jordärtskockorna, koka 10 – 15 min.
Häll sedan i djupfrysta gröna ärter, öka värmen rejält så att ärterna kommer i kok, sänk sen värmen, salta och peppra, droppa ev över lite olivolja, koka sakta i ca en kvart; se till att vätskan har kokat in till slut.
Vid serveringen: några droppar citron för den som vill.

Variation med lite hel bladspenat. Enda förändringen är att man samtidigt med ärterna lägger i lite djupfryst hel bladspenat. Spenaten gör rättens smak ett strå vassare.

Denna rätt passar både att äta som grönsak (tillsammans med fisk eller kött) och att äta som grönsaksrätt (lika med att den får ta ”större plats” i måltiden). Som grönsaksrätt kan man kombinera med kokt potatis och exempelvis en omelett eller färskost eller fetaost. En behändig kvällsrätt får man genom att lägga på en rejäl slev av gröna ärter med jordärtskocka på sin tallrik med pasta, eller genom att varsamt blanda ner rätten i kokt ris.

----------------


Sockerarten inulin som finns i jordärtskocka kan ställa till besvär för den som har känslig mage. Lite jordärtskocka, så som i denna rätt, brukar vara lättare att fördra.

Rotsolros
Helianthus strumosus är ett alternativ till jordärtskocka; den ger samma slag av smakbidrag.

Gröna blad – så som spenat och mangold – har en förmåga lyfter fram smak hos andra grönsaker, se
2013:02 Gröna bönor med spenat från klassisk grund

Rätter med fisk och kött som kan passa att kombinera med grönsaksrätter, se
2011:03 
Låg värme är fint för fisk
2010:03  Bräsera kött i ugnen är behändigt och ger god smak


© Maja-Lisa Perby
Copyright enligt lagen om upphovsrätt