Enkla köket 2013:02 14 feb 2013
© Maja-Lisa Perby

Gröna bönor med spenat från klassisk grund


Spenaten har en särskild roll i den rätt med gröna bönor som står i centrum här: spenat förmår på ett särskilt sätt att lyfta fram bönsmaken – till och med hos bönor som inte är så smakrika i sig själva.
Rätten har en bakgrund i hur man använder gröna blad, så som mangold och spenat, i länder i Europa där man har lång och väl utvecklad tradition att använda grönsaker. I exempelvis den liguriska torta verdura (ett slag av grönsakspajer inom ramen för det enkla köket), kombinerar man gärna gröna blad med andra grönsaker. I åtskilliga länder, exempelvis Österrike och Tyskland, använder man ofta ett klassiskt sätt att smaksätta spenat helt varsamt med lök och vitlök.

Gröna bönor med spenat
Det ska vara mest gröna bönor, men så mycket spenat att den märks tydligt.
Om man tänker äta rätten tillsammans med pasta kan man vara rätt frikostig med vitlök.
Gången vid tillagningen:
Koka upp lite vatten i en gryta, lägg i djupfrysta gröna bönor och djupfryst bladspenat. Puttra samtidigt lite finhackad gul lök i olivolja i en låg ovh vid panna. När grönsakerna kokat upp, häll över dem med sitt kokvatten i pannan med löken. Salta och peppra efter hand, lägg i några vitlöksklyftor (hela eller grovt delade) och gärna en kvist färsk rosmarin. Puttra tillsammans tills bönorna känns harmoniskt mjuka, se till att vätskan har kokt in i rätten till slut.

Praktiskt: Eget halvfabrikat av färdigputtrad lök i frysen (delad i matskedsstora bitar) gör att denna rätt blir verkligt behändig att laga.

Gröna bönor med spenat passar i många sammanhang. Rätten är utmärkt till pasta tillsammans med får- eller getost av grekisk typ eller med riven parmesan eller pecorino.

----------------


Andra sätt att laga gröna bönor, som passar när det är säsong för gröna bönor:
2011:05  Gröna bönor på klassiskt vis
2011:07  Gröna bönor, goda enkla rätter

Använda mangold till bönor, både färska och torkade:
2008:15  
Mangold: stort grönt blad som är god italiensk bekantskap

© Maja-Lisa Perby
Copyright enligt lagen om upphovsrätt